• Mirjana Šmigić

Ona je samo njegova

Updated: Oct 26, 2020


Još pre nekoliko godina, možda i pre nekoliko decenija ili stoleća ( ko to broji uopšte ) napravila sam dogovor sa samom sobom da ću živeti istinu, govoriti istinu. I tako sam došla na ovaj svet. Materijalizovala sam se u ovoj realnosti, sa svim iskustvima i sa jednim obećanjem i dogovorom – ŽIVEĆU ISTINU. Međutim, da bih spoznala ko ja jesam, moram spoznati ko nisam! Ili drugim rečima : da bih spoznala svoju istinu, moram prvo spoznati ne istinu! Jer kako drugačije da spoznam šta je istina, ako nemam sa čime da uporedim!? Znam da zvuči pomalo uvrnuto, čudno, a zapravo tera na razmišljanje. To je isto kao npr: kako da znam šta je desno ako nisam spoznala levo!? Ili : kako mogu spoznati slatko i znati da to volim, ako prethodno nisam spoznala kiselo!? Zvuči jednostavnije i logičnije u poređenju sa levo – desno , slatko – kiselo, gore – dole...tako su nam rekli, da se to tako zove....a suština je ista. Mi smo to morali da spoznamo, samo kroz iskustvo, da bi se setili šta volimo i bili bliže sebi. Meni je bilo lako da shvatim da volim slatko, čim sam, prvi put probala limun. Mislim da mi je trebalo 30 secundi to tog divnog otkrovenja ( a možda i manje). Nešto više vremena mi je trebalo da shvatim šta je moja istina. Ovoga puta se meri u decenijama. Predugo ( ili dovoljno ) sam bila zaglavljena i ne istini jer niko nije imao da mi servira istinu. Servirana mi je samo ne istina i ja sam to prihvatila, usvojila i živela. Nažalost, istinu ti niko ne servira, jer svako ima svoju. Svoju verziju istine. Svako MORA SAM da spozna svoju istinu. Čak i naši roditelji imaju svoju istinu i ona može, i vrlo često, se razlikuje od naše. Jer setite se : još pre smo dali obećanje, dogovorili smo se ko smo. Sve što preostaje jeste, kroz iskustvo, da to i otkrijemo.

I tako do pre nekoliko godina , kada više nisam imala kud, kada sam se osećala da ne pripadam ovom svetu, iskreno sam zamolila Univerzum da mi pokaže put moje istine. Hrabro ću slediti. I ako ponekad zastanem, posistanem, sumanem se, uvek ću se setiti i vratiti na taj put. Od tada mi on šalje svašta nešto i svakog nekog. Sve je tu za moje najveće dobro.

Od kada sam spoznala da je moja istina i dar moji živi prsti, ruke i da kroz njih ću živeti svoje obećanje, On mi od tog trenutka šalje u život, na svakakve načine, razne ljude, simbole, poruke...za neke mi treba više vremena da skontam. Da poverujem. Najveći bag svih nas i moj lično jeste što ne verujemo sebi. „ Ma da li je to istina!?“ – pitala sam sebe često. „ Da li je stvarno moja istina u hrani, u svesnom kuvanju, u hedonizmu, u duhovnosti!?“. A znakovi su čitavog života bili tu. Sada znam zašto sam, potpuno ne svesno, prihvatala poslove u restoranu, kuhinji radije nego u nekoj fancy kancelariji. Hello pa ja sam perspektivan posao inženjera u rastućoj kompaniji ostavila da bih otišla na prekookeanski brod da nosim tanjire. Svi su mislili da sam luda!!! I ja sam to isto pomislila ali srce me je vodilo. Univerzum me je vodio.

I tako kada sam se dogovorila da ću živeti istinu, u snu se pojavio blog, svesna hrana, zdraviji slatkiši. I usr... sam se od straha! WTF!? Odakle ovo? Ko? JA? JA? Ali pošto sam obećala da ću pratiti znakove, ma koliko suludo i strašno izgledali, pratila sam i ovaj. Javila se ideja za blog, za ultra zdrave torte....sve je bilo tu...sve gotovo...i blog i torte i moje svesno kuvanje ali...moj um nije bio spreman.


Vegan Cheesecake
Vegan Cheesecake

Nešto je nedostajalo. Jako sam želela sve to, ključala iznutra ali nisam mogla da se pokrenem. Univerzum me je čuo i opet, po ko zna koji put, poslao znak. Ovoga puta je morao da materijalizuje jer zna da je to jedini način da brzo shvatim. Sasvim slučajno, ne očekivano upoznala sam jednog čoveka za koga sam kasnije saznala da je svetski food critic. Kroz razgovor je saznao da pravim sirove torte, pa je poručio jednu, pa drugu, pa treću i tada je fabula počela da se odvija... on oduševljen, sa velikim planovima za mene. Dao mi je ogromnu motivaciju i vetar u leđa rekavši da nigde sličnu nije jeo, a jeo mnogo i svuda.

On me je motivisao da napravim baš ovu vegan cheesecake, sa apsolutnom sirastom strukturom jer torta sadrži one dobre gljive koje se uzgajaju na crnoj melasi. Čak mi nije bilo ni izazovno da osmislim recept i ukus. Uspela sa iz drugog puta. Možda baš nju, trebam da nazovem po njemu. Iz zahvalnosti na motivaciji, na inspiraciji....na onom dobrom vetru u leđa.

Hvala neverovatni čoveče.

0 comments

Recent Posts

See All