• Mirjana Šmigić

Hvala moje misli

Updated: May 21, 2020


Razmišljam. Često razmišljam. Ponekad i previše. To shvatim kada u mom umu nastane zbrka pa više ne znam ni koje je bilo polazište. Razmišljam o životu, ljubavi, mami , tati, prijateljima, bivšem mužu, mom biznisu, komšijama i komšinicama.... i o još kojekakvim budalaštinama koje mi ne služe. Poenta je što u opšte ne razmišljam o sebi. Ja dosta radim na sebi i to je nešto što ne mogu prestati. Ali nije isto raditi na sebi i razmišljati o sebi. To je velika razlika! Raditi na sebi nije isto što i razmišljati o sebi! Trebalo mi je dosta vremena da to zaista shvatim i prihvatim. Ja sam svakodnevno razmišljala o nekome ili nečemu. Svoju energiju i fokus usmeravala na drugu stranu. Da se razumemo, i dalje razmišljam tj mislim i to je tako. Živa smo bića, odnosno ljudi i date su nam emocije, sećanja, iskustva, razne navike i programi i sva sranja koja idu sa tim....i zato razmišljamo. To je tako. Prihvati. Suštinski je važno usmeriti pažnju na sebe, u sebe, razmišljati o ličnoj lepoti življenja. Jer na kraju balade – ti si ta koja mora živeti sa sobom celog života. Ti si ta koja mora biti zaljubljena u sebe ( ne egoistično, ne govorim o Egu uopšte), ti si ta koja mora biti voljena. Voli samu sebe. Ti si ta koja mora da poznaje sebe jako dobro. Ovde namerno govorim o MORANJU, jer ovo je prioritet. Ovo je zaista MUST ukoliko želiš radost, sreću, slobodu, zdravlje, obilje. Ti si ta koja samoj sebi donosi sreću. Apsolutno nije sebično razmišljati o sebi. Čak, šta više, mislim da je greh ne razmišljati! Veliki je greh ne živeti svoju istinu. Na žalost, prihvatili smo i usvojili tuđe istine kao svoje. Zbog toga mislimo da je samoživo ili sebično sebe staviti na prvo mesto. A ne može drugačije. Kada kažem razmišljanje – zapravo mislim o svakodnevnim stvarima day by day: razmišljaj o tome kako se osećaš, kako želiš da se osećaš, šta želiš danas da jedeš, da piješ, šta želiš da obučeš. Zastani i razmisli o svojim emocijama, postupcima, izborima....da li te oni ispunjavaju i čine da se osećaš veličanstvenom. Da li ti se pleše danas ili vodi ljubav ili oboje? Uradi to. Razmišljaj o tome kakva osoba želiš da postaneš i šta je potrebno da uradiš da to postigneš? Kome trebaš reći zbogom a kome dobrodošao. Takve i slične stvari ćete dovesti do života sa svrhom, do istinske ljubavi. Kako sam ja ranije ( kažem program je čudo i uhvatim sebe i danas da razmišljam o manje važnim stvarima )

Na primer u jednom danu znala sam da razmišljam dugo o mojoj mami, pa o biznisu, pa o bivšem suprugu...kako, zašto, zbog čega? A šta ako...? Da li moja mama može sama, šta još mogu da učinim, kako da pomognem...itd. I dok se okrenem, pojedem, popijem, dan je prošao...moje misli i fokus su bile na drugom mestu. Nisam ni svesno bila prisutna u trenutku. Nisam svesno hranila svoje telo, disala, uživala u čulima...stvarala sebi nove prilike. A svi oni će se snaći. Rodbina, prijatelji...svi će živeti po svom odabiru. Ako mogu da pomognem ok ali ne i da toliku pažnju posvećujem. Na taj način uzimam od sebe. Njima ću najviše pomoći ako umem sebi da pomognem.

Pustila sam jako korenje u paklu. Pa šta onda raditi tada? Prvo se isplači kao nikada pre. Onako jako i dugo. Neka izađe sve iz tebe. Dozvoli sebi da se raspadneš totalno. Sada sam shvatila da je lepota u raspadu, koliko god čudno zvučalo. Zapravo, lepota je u prepuštanju. Prepuštanju emocija, ma kakve one bile u datom trenutku. Znači, najpre se isplači kao devojčica a onda menjaj fokus što pre. Radi nešto što te čini srećnom u tom trenutku. Za mene je melodija i ples uvek opcija ( postoji mogućnost ponovnog plakanja) . Zagrli sebe I voli se jako I nežno. U tom trenutku promeni priču koju imaš u glavi i razmišljaj o tome kako te nešto bolje i lepše čeka. Oživi tu sliku u glavi. Daj joj ton, boje. Proživi neproživljeno. Oseti radost življenja i neka tvojim telom prostruje žmarci. Sve je u redu i sve je savršeno za tebe u savršenom trenutku. Diši. Jedi. Moli. Voli. Plači. Pleši.Kuvaj.

Uvek u takvim i sličnim trenucima ( tek pošto se dobro isplačem i dođem sebi ) posegnem za dobrim ritmom, čašom crvenog vina i nekim novim kulinarskim receptima. Pojavi se neka nova inspiracija, nova kreacija, neka nova priča - baš kao ova sada.

U skladu sa tim, evo i divnog recepta za MOJ OMILJENI, potaž od grilovanog karfiola koji ume da zagreje dušu i probudi čula. Svaki put kada se osećam krhko, nežno, ženstveno – ja ga obavezno pripremim. Za sebe i za svoje prijatelje.

Uživajte!

Brzo, lako, jednostavno za pripremu a mnooogo dobro. Sve što vam je potrebno jeste sledeće:


· 1 glavica karfiola ( birajte onaj karfiol koji nema braon pegice ili flekice po sebi. To znači da je star I počinje da vene. Znači neka cvet karfiola bude mlečno bele boje)

· 2 manje glavice crnog luka ( probajte sa francuskim Shallote lukom njam,njam)

· 3-4 čena belog luka

· Par grančica sveže majčine dušice

· Maslinovo ulje

· Bujon od povrća ( napravite ga sami, tako što ćete u ½ L ključale vode da stavite jednu kocku za supu od povrća. Easy cheesy )

· 1 kašika jabukovog sirćeta

· 1 kašika nutritivnog kvasca ( on daje predivnu sirastu aromu )

· Oko 100ml bademovog mleka

· So

· Biber

· Ručni mixer – koristim Bosch 600W


Shmigimimi potaž od grilovanog karfiola
Shmigimimi potaž od grilovanog karfiola


Karfiol operite, očistite i izlomite na manje cvetove. Očistite beli luk. U međuvremenu, zagrejte rernu na 150 C. Kada se karfiol ocedi, prebacite ga na pleh koji je obložen papirom za pečenje zajedno sa belim lukom. Čitave čenove rasporedite, nasumično između karfiola. Pleh stavite, u prethodno zagrejanu pećnicu i pecite oko 15-20 min ili dok karfiol ne dobije blago braon boju. Dok se karfiol griluje, u dublju šerpu sipajte maslinovo ulje da pokrije dno. Šerpu stavite na srednje umerenu vatru. Sitno iseckajte crni luk I dodajte u šerpu. Dodajte I svežu majčinu dušicu. Sotirajte luk 1-2 min. U šerpu sa lukom ubacite I grilovani karfiol, zajedno sa belim lukom. Zalijte sa bujonom od povrća, poklopite i kuvajte oko 10 min. sklonite sa vatre. Sada je trenutak kada ćete izvaditi majčinu dušicu I uzeti ručni blender u ruke. Sve fino izblendajte, do fine kremaste smese. Dodajte sirće, nutritivni kvasac, bademovo mleko, so I biber po ukusu I ponovo blendajte. Texturu regulišite po želji I volji. Potaž možete da razredite tako što ćete dodati još malo mleka ili vode. Probajte još jednom I dodajte začine ukoliko je potrebno.

Servirajte dok je potaž još topao.

Uživajte!

0 comments

Recent Posts

See All