O MENI

Ja sam sanjar, entuzijasta, hedonista, veliki uživalac u dobrom zvuku i hrani, intuitivna, kreativna, hrabra…a pre svega sam žena koja je sebe pronašla u izazovnim okolnostima u koje me je život stavio.

Kako bih videla.

Kako bih osetila.

Kad bih čula.

Kako bih naučila.

Kako bih se probudila iz sna.

Buđenje je bolno, iritirajuće. Niko ne voli da ga iz svojih najslađih snova ( negde pred zoru ) vrati, uplaši i digne iz kreveta jak, prodoran glas koji viče: Probudi se!!! Probudi se lepotice! Vreme je!

Jedan takav glas me je probudio pre nekoliko godina. Nikada posle toga nisam mogla da zaspim. Da zaboravim taj glas bez lica. Glas bez forme, a opet poznat.

Umesto toga, odabrala sam budna da sanjam.

Budna da maštam.

Budna da volim.

Budna da kreiram.

Budna da želim.

Budna da oblikujem.

Budna da plačem.

Budna da tugujem.

Budna da živim.

Ma kakve god izazove On stavljao pred mene. U svoj toj odsutnosti, bolu i suzama dok sam tražila, molila i dolazila do sebe – shvatila sam neverovatne stvari:

Manje je više

Život te voli

Univerzum želi da pobediš

Dobijaš sve kada ne tražiš ništa

Skidajući sve te slojeve sa sebe, koji mi ne pripadaju ( volim da poredim sa ljuštenjem luka: pri prvom kontaktu i dodiru sa lukom njegove ljuske su suve, prljave, iskrzane, negde tanke, a negde debele i grube, bez mirisa i ukusa. Ali već pri prvom odstranjivanju istih, on ispušta neverovatne mirise. Kako još više ljuštimo, shvatamo kako je taj isti luk zapravo sočan, pun vode, potpuno je drugačije boje, mirisa i ukusa. Nekako se čudom transformisao, mada te je naterao da plačeš. Nekada baš mnogo, zavisi od sorte ) tako sam i ja dolazila do čistijih emocija, osećanja. Otkrila neke nove, a ipak svoje boje, ukuse, mirise, ideje, strasti, kreacije. Nekao sam došla do jezgra.

Naučila sam da verujem sebi i svojoj intuiciji.

Naučila sam da volim i poštujem prvo sebe, kako bih mogla da volim i poštujem druge.

Naučila sam da u životu nije sve crno ili belo, da 1+1 ne mora biti =2.

Upoznala sam se sa ženstvenom ženom u sebi, prigrlila je i dozvolila da se pokaže. Nađoh u sebi jin i jang. Najvažnije od svega jeste to da sam otkrila svoj govor duše i veliku strast:

Strast za kuvanjem Dušom, iz ljubavi i čiste kreacije. Kuvam bez plana, jasnih količina i recepata. I u tom otkriću setih se sebe na svim destinacijama i putovanjima na kojima sam bila od Zapada do Istoka, preko Severa i Juga…setih se da svim tim putovanjima jedna stvar je zajednička…a to je da sam uvek zalazila na lokalne pijace, taverne, grocery radnje, tamo gde turisti retko koračaju. Probala, pila i jela lokalne, tradicionalne specijalitete sakupljajući tako sva iskustva, ukuse, mirise i sećanja koja sada prenosim na sopstvene kulinarske kreacije. I zato nemam jasne količine i recepte jer u jednom jelu je sadržano sećanje i emocija Lisabona i onog mirisa joda i svežeg brancina iz Atlanskog okeana. U nekom drugom je sadržan Bliski Istok, moj doživljaj i kombinacija tradicije, kulture i začina. U nekom trećem je pak sećanje na Latinsku Ameriku.

Najvažnije stvari u mom životu jesu tanjir potaža od karfiola, kikiriki puter, vino, sunčani dani i dobar trening. Sa vama ću deliti, pre svega, sveže, jednostavne, ukusne i ( uglavnom ) zdrave recepte koje obožavam da pripremam i konzumiram u svakodnevnom životu. Ako ih ne bi jela i živela to što govorim, ne bih ni pisala na blogu.

Cilj mi je da vas inspirišem i podstaknem na maštovitost, igru i uživanje u svakom zalogaju bez obzira da li kuvate samo za sebe ili čitavu porodicu ili za svoje prijatelje. U vezi sa tim, apsolutno VOLIM da vidim hranu koju vi pripremate. Kako uživate. Upotpunili biste mi dan kada bi u vašim instagram fotografijama ili pričama označili @mirjana.smigic. Volim petkom da objavljujem svoje favorite na Insta profilu.

 

IDEMO DUBLJE

Osim ukusnih recepata, blog ću koristiti kako bih sa vama delila parčiće i delove svog života, životnih iskustava, transformacije, isceljenja a sve isprepletano, povezano i sadržano u jednom zalogaju. To je moj put. To sam ja. Tu se dobro osećam. Svrha postojanja mog i ovog bloga jeste da svako pronađe svoj put,svoju svrhu postojanja. Cilj mi je da pronađete onaj dobar osećaj, radost, kreativnost koja vas diže iz kreveta svakog jutra. Ma koliko to suludo izgledalo za okolinu.

 

Jer bitna si Ti. Ljubav je put doma.